24 март 2008

"Sky Doll" комикс

Съвсем скоро се очаква на пазара да излезе комиксът "Скай дол". За момента са пуснати само 10 броя, единствено в магазина на "Art Line", които са събрани на ръка. По този случай качеството на тези бройки не е от най-добрите. НО съвсем скоро!

"Sky Doll" е френски комикс, който се издава от 10 години и от който са пуснати едва 3 тома. Задължителните твърди корици, качествена изработка и прекрасни илюстрации са налице :)

Малко за френските комикси.

С зараждането си през 30-те години на миналия век, френско-белгийската комиксова школа следва бурно развитие и прогрес през няколко формата – от излизалите в началото комикс-вестници с размер А3 и евтина хартия, подобно на всекидневник, до луксозни албуми с твърди корици, качествена дебела хартия и смален наполовина А4 формат, с между 48 и 72 страници, което позволява развиването на по-силно въздействащи визуално истории и по-дълги и сложни сюжети. За разлика от американската комикс индустрия, която залага на малки и евтини книжки с месечна периодичност и голямо присъствие на реклами, едва след това биват събирани в сборници на по-висока цена и качество, на Френско-Белгийския пазар комиксите се издават сравнително рядко, по един том на 6-12 месеца, а понякога и повече, и се смятат не толкова като комерсиален продукт и рекламна медия, колкото за произведение на изкуството, със сложни и алтернативни истории и визия, което привлича вниманието както на млади читатели, така и на възрастната аудитория. Типично качество на френската комикс школа е всеобхватността на целевата аудитория, като дори изданията за деца съдържат пиперлив хумор или заплетени истории, които допадат както на млади, така и възрастни. Не на последно място излизането на един албум на месец позволява на художниците да предложат рисунки и оцветяване, което задминава в пъти качеството, предлагано от често излизащите американски комикси.

Това е третият френски комикс, който издателството започва да издава на български език. Първият и моят любим е "Блексед", а след него - "Властелинът на сенките".

Няма коментари:

Публикуване на коментар