05 ноември 2009

В края на годината започват да 'валят' литературни награди

След като вече разбрахме кои са носителите на Нобелова награда за литература и на 'Букър', стана ясна и носителката на френското литературно отличие 'Гонкур'.

Ето информацията:
Мари Ндиайе стана тазгодишният носител на най-престижната френска литературна награда. Жена не е печелила приза от десет години, а чернокожа авторка е отличена за пръв път. 42-годишната Ндиайе впечатлила журито с романа си 'Три силни жени'. Книгата се състои от три части и разказва за взаимоотношенията между жителите на Африка и Западна Европа. Мари Ндиайе, която e родена във Франция от майка французойка и баща сенегалец, публикува първия си роман, когато е на 17 години, и в момента е много популярен автор на книги и театрални пиеси (защо пък да е издадена на български!?).
Академията "Гонкур" е основана от братята Едмон и Жул дьо Гонкур през 1900 г., но първата награда е връчена три години по-късно. Съгласно завещанието на братята десетте членове на академията трябва да бъдат измежду най-изтъкнатите писатели на съвременността, а награденият роман да е най-значимото художествено произведение в проза, написано на френски език, за годината. Не е задължително авторът да е французин, но наградата може да бъде присъдена само веднъж в живота на всеки писател.

Сега остава да разберем кои български автори ще вземат ВИК и 'Хеликон' за 2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар