14 октомври 2009

За 61 път във Фрнакфурт...


от 14 до 18 октомври се провежда Frankfurter Buchmesse. Почетен гост е Китай. За тези, които не са запознати (едва ли, ако четете този блог сте такива), ще поясня, че това е най-големият по площ и изложители панаир на книгата в световен мащаб.
Важно е да бъдат представени и онези нации, които тепърва ще доказват литературните и книгоиздателските си възможности, казват организаторите на панаира. Мисля, че в това число сме и ние.
Участие от наша страна ще вземат книжарници Хеликон, би трябва да има и щанд на България с наши книги и автори, представени от Министерство на културата. Това се е случвало през миналите години, но сега на сайта на институцията няма никаква информация (с изключение на това колко много работят Б. Б. и Вежди Рашидов).

5 коментара:

 1. ох, тъкмо прочетох какви ужаси са докарали китайците на тибетския народ... почетен гост, пфу

  ОтговорИзтриване
 2. това, че управлението в Китай е тоталитарно, не означава, че нямат добри писатели... освен това и полиграфията им е развита - някои български издателства си печатат книгите там за по-евтино :)

  ОтговорИзтриване
 3. лени, за съжаление и панаирите, както наградите от рода на оскар, нобел и т.н. обслужат политически интереси - миналата година имаше подобен скандал на салона на книгите в париж:
  "Тази година в Париж се очаква да бъде спокойно - за разлика от 2008 (http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7275700.stm), когато почетен гост на панаира беше Израел (което "случайно" съвпадаше с честването на 60 години независима израелска държава) и това накара арабските страни Иран, Ливан, Йемен, Мароко, Алжир, Тунис и Саудитска Арабия да се оттеглят от събитието. Според тях Израел не заслужава да бъде "почетен гост", защото страната е отговорна за престъпления срещу човечеството, извършени в Палестина. Тогава организаторите на Парижкия панаир излязоха със становище, че целят популяризирането на израелската литература и предизвикването на диалог за разбирателство и мир между различните култури."

  ОтговорИзтриване
 4. Аз преди време уж се опитвах да следя конфликта Китай/Тибет, но отдавна изчезнаха от бг новините, даже в Интернет, а не съм достатъчно заинтересувана, че да отделя време да си преведа от английски. Може би трябва да си потърся актуална информация.

  Ако знаете колко ми се иска някой ден да ида на този панаир... Мечти, мечти... :)

  ОтговорИзтриване
 5. Ще идем, някой ден...

  ОтговорИзтриване