10 май 2009

До Дубровник и обратно

Вероятно най-известната улица в Дубровник е Stradun. Тя се намира в Стария град - и съвсем лесно се открива - влизаш през главния вход и вече си стъпил на нея. Докато гледаш пиетата вляво и мечтаеш догодина по това време да бъдеш в Италия и пред теб да стои някоя пиета на Микеланджело; докато слушаш стария музикант, седнал пред голямата градска чешма; докато унесено проследяваш тесните и стръмни улички до теб, първоначално въобще не забелязваш, че от другата страна на 300-метровата улица е пълно с магазини за шопене. Един от тях е малката книжарница "Algoritam & Algebra".

Тя се приема за най-добрата книжарница в града, разполага с богат каталог с чуждоезична литература. Витрината е пълна с туристически книги за самия град, но от хубавите. Аз си купих албум със снимки на града. Видях също издание на Into the wild - голям формат, твърди корици и качествена хартия. Ако беше на английски, щях и него да си подаря : )

Освен книги вътре се продават и сувенири, но не магнити за хладилници, а дребни подаръци, които правят книжарницата много уютна. Например, интересни цветни кукли и маски. Между другото не бяха кой знае колко скъпи и вероятно във Венеция цените на маските са по-високи.

Ако някога минавате през Хърватска, задължително посетете Дубровник - хубав град е.

1 коментар: