09 май 2009

Дни на свободното слово 2009

През месец май 2009 г. за пети пореден път, ще се проведе фестивалът „Дни на свободното слово”. Както обикновено, поводът е 3 май - Международен ден на свободата на словото. Ние обаче смятаме, че един ден не е достатъчен, и посвещаваме цяла една седмица на свободното слово. Организатори на фестивала са Факултетният студентски съвет на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, сдружение „Цензура” и фондация „Оранжева Луна”.

Фестивалът е организиран от студенти във ФЖМК и е насочен към всички млади хора с активна гражданска позиция, които се интересуват от работата на медиите, журналистиката и обществения живот. Всяка година по време на „Дните на свободното слово” се провеждат семинари, дискусии и различни събития с участието на доказани професионалисти от сферата на медиите, политиката и гражданското общество, които се срещат със студенти и дискутират с тях различни професионални теми.

През 2009 г. фестивалът ще продължи няколко седмици в СУ и ще обхване стотици млади хора и десетки професионалисти и популярни личности. Целта е да се мобилизира тяхната активност, за да бъдат мотивирани да участват в обществения живот със своя позиция по важни дискусионни въпроси. Представяме Ви част от програмата на фестивала:

11 май, понеделник 19.00ч, 65 аудитория СУ - Свободата в мрежата. Протестът - онлайн и офлайн - дискусия с участието на блогърите Константин Павлов и Богомил Шопов и журналисти, отразявали националните студентски протести през януари 2009 г.

12 май, вторник 19.00ч, 65 аудитория СУ- (Не)Състоялият се Преход - дискусия за българския преход и за свободата, с която се говори за периода преди 18 ноември 1989 г. с прожекция на филма на Илия Троянов “Балада за българските герои”. Гости - героите от филма.

13 май, сряда 19.00ч, 65 аудитория СУ - Свободата на словото и политическата журналистика - дискусия за свободата в медиите по време на предизборните кампании със специалното участие на журналиста от Нова ТВ Цветанка Ризова

В своята пета, юбилейна година, „Дни на свободното слово” ще бъдат още по-богати на събития, гости и не на последно място интересни и полезни дискусии за свободата – на словото, на изразяването, на живота. Тази година ще разширим формата фестивала, за да обхванем освен медиите и журналистиката и визуалните изкуства, музиката, поезията, рекламата и PR-а. Защото свободата има своето отражение във всички сфери на живота.

Очаквайте още - Студентски конкурс за социална реклама или кампания, рекламен семинар за социална реклама "Рекламация" и Нощ на поетите.

Още по темата:
Сайтът на Дните
„Имаш право да НЕ мълчиш, всичко казано от теб, ще се използва от поколенията” - Богомил Шопов
Дни на свободното слово - 2009 г. - Константин Павлов-Комитата

Няма коментари:

Публикуване на коментар