24 март 2009

Sony & Google vs. Amazon & Knidle

Google обяви, че дава свободен достъп до половин милион електронни книги на всички потребители, използващи четци с марка Sony. Става въпрос за голяма част от световната класика, писана преди 1923 г., налична в Google Book.

Книгите ще бъдат в ePub формат, който дава възможност за промяна на текста и подчертаване.

Това е най-голямата колекция от електронни книги, правена досега. За пример, в библиотеката на Amazon има 250 000, но пък там са включени повече нови заглавия и бестселъри.


Информацията е на вестник Дневник, от 19 март 2009.

Естествено всички много се радваме за огромния ресурс информация, които потича безплатно към всички ни. Обаче изобщо не се замисляме за следващата "пазарна война", чиито окопи се копаят в момента и която скоро ще се развихри на книжния пазар.

Sony определено са една крачка пред Amazon най-малкото в технологично отношение. Сделката им с Google осигурява и на двете компании огромен Pr капитал и то в момент, когато Amazon имат проблем с авторските права на електронните текстове, които предлагат за собственото си устройство за четене на ebooks, представено преди около година - Kindle.

След време обаче Amazon ще разрешят проблемът си и тогава ще започне истинската битка за привличане на потребители. Ако и Sony да предлагат книгите безплатно, Amazon имат огромния ресурс - в крайна сметка говорим именно за най-голямата книжарница в света - пък била тя и електронна...
Засега тези новоини сякаш не засягат българския пазар толкова пряко - единици са хората използващи електронни книги, а от тези които го правят използват повече PocketPC-та, отколкото специалните четци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар