30 юни 2009

"Принц на Астурия" е албанският писател Исмаил Кадаре

Албанският писател Исмаил Кадаре спечели престижната испанска награда за литература като един от най-великите европейски писатели и интелектуалци на 20 век.


"Прозаик, есеист и поет, Кадаре е основен стълб на албанската литература, който без да забравя корените си, е прекосил граници, за да се издигне като универсален глас срещу тоталитаризма. Смятан за един от най-великите европейски писатели на 20 век, неговите творби са били преведени на общо 40 езика", заяви журито. Той е носител и на престижната награда за литература „Букър”.

Роден в Албания през 1936 г., като момче е станал свидетел на Втората световна война, окупацията на неговата страна от фашистка Италия, нацистка Германия и СССР до 1944 г., когато комунистическата диктатура на Енвер Ходжа се установява в Албания.
През 1990 г., няколко месеца преди падането на дикаторския режим, той напуска Албания, за да живее в Париж, където все още пребивава. "Централна тема в неговите твори, изразена във всяка от книгите му, е тоталитаризмът, неговите механизми и начините за осъществяването му. Тази литературна обсесия достига своя връх в "Палата на сънищата", публикуван през 1981 г. в Албания, когато комунистическата диктатура все още управлява", заяви журито. Албанската литература не е много популярна, което не означава, че не е интересна.

Негови произведения са преведни на български. Романът му „Легенда за легедните” е издаден от ИК „Жанет 45” още през 2003 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар