03 февруари 2009

Голямото четене - видео

В съботния брой на "24 часа" имаше голяма статия на Георги Лозанов за пътуването му до Сахара, където с екип са заснели документален филм за "Малкият принц" за "Голямото четене". Текстът ми се видя някак недовършен и непълен, но събран само в две страници с много снимки нямаше и как иначе да бъде. Въпреки това ме развълнува - дълго пътуване, проблеми със снимането (вятърът е толкова силен, че звукът трудно се записва, а яркото слънче или гъстите облаци също пречат), затъване с колата и после уморително бягане от гръм - прозвуча ми супер! Много и благородно завидях и нямах търпение да изгледам лентата. Днес намерих програмата с всички филми и датите, на които ще бъдат излъчени по БНТ:

Филмите за романите - всеки по 27 минути, ще се излъчват във вторник и четвъртък по БНТ от 22.00 ч. Подредени са по азбучен ред, а не по броя на гласовете:

3 февруари - "Властелинът на пръстените" на режисьора Владимир Люцканов със застъпници членове на българското Толкин
общество

5 февруари - "Време разделно" на Светослав Драганов със застъпник Палми Ранчев

10 февруари - "Граф Монте Кристо" на Атанас Димитров със застъпник французинът Алфред Фосколо, лежал в български затвор през 60-те години заради донос

12 февруари - "Железният светилник" на Бойко Василев
Филмът за "Железният светилник" е заснет в родния град на Димитър Талев - Прилеп (Преспа в романа).


17 февруари - "Майстора и Маргарита" на Борис Десподов със застъпник Димитър Стоянович и московска театрална трупа, която всяка вечер играе спектакъл по романа. Филмът за "Майстора и Маргарита" е заснет в Москва.

19 февруари - "Малкият принц" на Стоян Радев със застъпник Георги Лозанов
"Не можахме да стигнем до астероида Б 612, за да снимаме там, но снимахме в пустинята Сахара в Мароко, над която Екзюпери има много полети. Надяваме се зрителите, като потънат между дюните, да намерят отговор на въпроса защо харесват "Малкият принц", каза Стоян Радев.

24 февруари - "На изток от Рая" на режисьора Стефан Командарев и сценариста Юрий Дачев със застъпник Петър Пунчев

26 февруари - "Осъдени души" на Милена Андонова със застъпник актрисата Диана Добрева
Койна Русева и Малин Кръстев играят във възстановките във филма за "Осъдени души", който се снима сега в Испания.

3 март - "Под игото" на Андрей Слабаков със застъпник проф. Андрей Пантев

5 март - "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Лъчезар Аврамов със застъпник Любен Дилов-син. Екипът на филма за "Пътеводител на галактическия стопаджия" работи в Планетариума в Смолян.

10 март - "Сто години самота" на Милко Лазаров със застъпник Севда Шишманова
Авторите на филма за романа на Маркес "Сто години самота" ще търсят митичното Макондо в Колумбия - екипът заминава на 10 февруари.

12 март - "Тютюн" на Петър Попзлатев, който работи в екип с дъщерята на Димитър Димов - писателката Теодора Димова, а изборът на застъпник предстои.

Няма коментари:

Публикуване на коментар