13 декември 2007

Публикуват роман, написан от компютър?!

Петербургско издателство "Астрел-Спб" обяви, че в началото на 2008 г. ще излезе от печат роман, написан изцяло от компютър.

Екип от програмисти и филолози е съставил програма, която на базата на сюжета на "Ана Каренина" и текстове на 13 автори, е съчинила романа "Истинска любов". Според някои литератори и специалисти по електроника обаче става дума за фалшификат, съобщиха РИА "Новий регион" и Нюзру.

В основата на сюжета на първия "компютърен" роман с условно заглавие [Истинска любов] *.wrt са залегнали любовните перипетии на главните герои от "Ана Каренина". Действието се развива на неизвестен остров по време, което много прилича на нашето.

Книгата е издържана в стила, характерен за Харуки Мураками, признат от световната литературна критика за един от най-добрите съвременни японски автори. Използвани са лексиката и езиковите средства на 13 руски и чужди писатели, творили през XIX-XXI век.

За написването на текста на романа екипът за 8 месеца е създал програмата PC Writer 2008. Филолози са събрали досие на всеки герой от произведението, включващо описание на външността, лексиката, психологически портрет и други характеристики.

Описана е била и началната ситуация, на основата на която програмата е генерирала текста на роман. А затова на компютъра са му били нужни три денонощия непрекъсната работа.

От издателство "Астрел-Спб" съобщават, че романът ще бъде издаден в тираж 10 000 екземпляра - като потенциален бестселър от средна ръка. По оценка на издателството разходите за написването на романа, включително хонорарът за създателите на програмата, е 10 пъти по-малък от този на популярен руски автор.

Професионални литератори обаче предполагат, че романът не е написан от компютър, а от реално съществуващ писател. Тяхното мнение се споделя и от немалко компютърни специалисти. Според вторите постиженията в областта на изкуствения интелект не са достигнали нужното за създаване на роман равнище и дори съществуващите перспективни разработки не позволяват написването на подобна програма. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар