12 ноември 2007

Проектът "Гутенберг"

Най-ценното притежание на човека днес не са влоговете в швейцарски банки, барелите с петрол или диамантените мини в ЮАР, а информацията. Докато само преди 20 години, за да се сдобиеш с определна информация са се полагали неимоверни усилия, днес е достатъчно да седнеш пред произволен компютър с достъп до интернет, да стартираш произволен бразузер и търсачка, за да намериш необходимата информация и още повече такава, каквато не си търсил. Дори има хора, които изкарват пари, оптимизирайки сайтове по такъв начин, че повече търсения на произволни думи в нета да водят към тях.

Естествено е това улеснение да разглези хората. Ако нямаш в къщи "Държавност преди държавата" на Здравка Константинова, а от библиотеката не ти я дават, да си я прочетеш вкъщи, нима би имал време да прекараш часове в някоя читалня, на неудобен стол и под погледите на няколко намусени библиотекарки? Нямаше ли да е много по-просто, ако напишеш в google заглавието и автора и да си я разпечаташ, или ако имаш желание - да си я четеш от монитора?

Ето по тези причини съществува Проектът "Гутенберг" (Project Gutenberg, PG), който описан с малко повече от две думи е "най-голямата online библиотека в света". Макар, че online въобще не е толкова точно, защото някои от каталозите функционират и offline.

Създаден е през 1971г. от Майкъл Харт, студент в Университета на Илинойс, който получил акаунт с напрактика нелимитиран достъп до Xerox Sigma V mainframe computer - един от 15 компютъра, свързани в мрежа, на базата, на която се развива интернет такъв, какъвто го познаваме и обичаме. Очевидно Майкъл е една от онези благородни души, които правят нещо велико, само защото "така е редно". Отначало целта му била да осигури безплатен достъп до 10 000 най-обсъждани книги и то докрая на XX век.
Първият публикуван електронен текст е копие от Декларацията за независимост на САЩ (американци!). Идеите на организацията са
"To encourage the creation and distribution of ebooks."
Най-важното за PG:
 • Изгражда се изцяло от доброволци.
 • По-голямата част от архива са пълните текстове на книги, които са обществено достояние (когато дадено произведение е обществено достояние, всеки може да го ползва, променя и разпространява както намери за добре, без да иска разрешение от авторите и без да нарушава техните права).
 • През октомври 2007 г. заглавията в каталога на PG достигнаха 20 000.
 • В каталозите на Проектът "Гутенеберг" има и произведения на български език.
 • Финландският вариант на проектът се нарича Project Runeberg по името на Johan Ludvig Runeberg, най-известния финландски поет.
И докато по света обществената собственост и лицензите за свободно ползване стават все по-популярни и се закрилят от закондателството на повечето държави, в България ще трябва да почакаме до 15 октомври 2007, когато авторските права върху произведенията на Йордан Йовков (притежавани от ИК "Труд") ще изтекат, за да можем да четем един от най-големите български класици по модерно му - в мрежата.

Още по темата от:
Wikipedia (English)
Wikipedia (Български)

3 коментара:

 1. кво да ти кажа... тази статия и "медиаморфоза" промениха възгледите ми... книгата, във вида, в който я познаваме днес, няма да съществува вечно. аз не ще го доживея слава богу :D

  ОтговорИзтриване
 2. Хех:)Книгата от много време не е това, което е по определение. Чета блогове, в които всеки пост е като разказ на Селинджър или серия на "Сексът и Градът", по-голямата част от справките си правя не в библиотека или енциклопедия, а в Уикипедия. Понякога ми е доста по-добно да чета от монитора, а и дисковете с ebooks и файловете отнемат много по-малко място, обаче... :) хартията и мастилото създават особена атмосфера на четене, без която не мога.

  ОтговорИзтриване
 3. Мила, не би могло да се каже по-добре :)
  Само че вижте годината на започване на проекта - 1971!
  А ние имаме колеги, които дори и дне нямат достъп до до мрежата по всяко време...

  ОтговорИзтриване